Kidzlifestyle

Gadgets voor kidz: de iPad

Er is al veel geschreven over de iPad, vooral vanuit het perspectief van jongeren en volwassen, maar is dit nieuwe speeltje van Apple ook interessant voor kinderen? In dit artikel gaan we bekijken wat de iPad nou precies te bieden heeft voor zowel ouders als kinderen.

Over de iPad

In april 2010 werd in Amerika de iPad gelanceerd. Het is een apparaat dat volgens Apple de plaats inneemt tussen een computer en een smartphone, maar wat kun je er nou precies mee?

De iPad wordt bestuurd met de vingers; het touchscreen registreert heel precies welke ‘gestures’ je maakt. Tevens maakt het niet uit of je de iPad horizontaal of verticaal vasthoudt, het scherm past zich automatisch aan. Er zit namelijk een zogenaamde ‘versnellingsmeter’ in die precies weet hoe je de iPad vasthoudt.
Deze twee eigenschappen worden meteen al benut door twee populaire spelletjes voor de iPad, die ook zeker leuk zijn voor kinderen (en volwassenen) vanaf een jaar of 9: Osmos en Labyrinth 2 HD

Voor jongere kinderen zijn er ook genoeg ‘apps’ te vinden. Opvallend is vooral de hoeveelheid apps op creatief (tekenen), educatief en muzikaal gebied. De iPad is nog maar net uitgekomen in de Benelux, dus de hoeveelheid Nederlandstalige apps is nog wat beperkt. Maar laat ik als voorbeeld de muziekapplicatie Magic Piano nemen. Een Engelstalige app waarop je piano kunt spelen, en zelfs begeleid kunt worden bij het leren spelen van bepaalde deuntjes.

Kinderboeken

De iPad wordt ook gebruikt als een e-reader, en er zijn ook heel wat kinderboeken voor te verkrijgen. Er zijn daarbij ook interactieve varianten te koop, met geluidjes en animaties. Bijvoorbeeld Prinses Arabella wil spelen, of De verjaardag. In de toekomst zullen er zeker veel meer van dit soort boekjes uitkomen voor de iPad.

Gunstige effecten bij kinderen met autisme

Op ipadplanet.nl konden we toevallig ook lezen hoe volgens internettijdschrift SF Weekly de iPad kinderen met autisme kan helpen beter te communiceren, rekenen, tekenen en spellen. Voor meer informatie hierover kun je eerder genoemde websites bezoeken.

Al met al denk ik dat de iPad een zeer geschikte gadget is voor in het gezin. Het is eigenlijk een ideaal apparaat voor in de huiskamer. Ouders kunnen ermee snel hun mail checken, of even een website bezoeken. De kinderen kunnen zelfstandig spelletjes spelen, muziek maken of gewoon naar hun favoriete website gaan. Wel moet ik melden dat de iPad geen Flash ondersteunt, waardoor bepaalde websites met kinderspelletjes misschien niet werken.

Ook is de iPad wel geschikt voor kinderen, maar niet helemaal ontworpen voor kinderen. Dat wil zeggen dat de iPad zeker niet op de grond mag vallen, of met water in contact moet komen. Het gebruik ervan in de volle zon wordt ook afgeraden. Om de iPad beter te beschermen tegen de zwaartekracht zijn er wel speciale hoesjes met een schokdempend effect verkrijgbaar.

opvoeding computers