Kidzlifestyle

Zomervakantietips

Spelen vinden kinderen het aller-allerleukst! Dat blijkt maar weer eens uit recent onderzoek van woongigant Ikea. Je kind jast liever samen met jou de piepers, dan dat jij hem achter de tv zet en pas roept als het eten op tafel staat. Goed om te weten met de zomervakantie voor de deur! Kidzlifestyle.nl geeft leuke tips.

Ikea ondervroeg 8.000 ouders en 3.000 kinderen uit 25 verschillende landen. De resultaten geven een helder beeld van wat kinderen willen: negen van de tien kinderen verkiest spelen boven gamen of tv kijken. Niet alleen spelen met vriendjes, maar ook met de ouders. 73% van alle kinderen helpt liever met koken dan dat ze tv kijken. Dr. Barbie Clarke, onderzoeker, is niet verrast door de resultaten. 'Kinderen zijn van nature sociale wezens. Door te spelen met anderen, ontwikkelen leren ze allerlei emotionele en sociale vaardigheden die van vitaal belang zijn in het leven.'

Als je kijkt naar de tijd die ouders doorbrengen met hun kinderen – vier keer meer tijd dan in 1975 – zou je denken dat ouders en kinderen helemaal tevreden zouden zijn. Toch zijn niet alle ouders dat. Volgens het rapport voelt bijna de helft (45%) van de ondervraagde ouders zich schuldig omdat ze niet genoeg tijd hebben om te spelen met hun kinderen. Hetzelfde percentage zegt zich vaak schuldig te voelen omdat ze te weinig tijd hebben voor de kinderen. En als ze dan spelen, kunnen ze er niet van genieten omdat ze omdat er ‘nog zoveel moet worden gedaan’.
Tijd voor een ommekeer, vinden de opstellers van het rapport. Want spelen is goed voor kinderen, maar net zo goed voor de ouders die door het trappen van een balletje toch heel anders nieuwe energie kunnen opdoen.

Tips

Pluis de huis-aan-huisbladen goed uit; hierin staan alle lokale en regionale kinderactiviteiten. Verzamel die kranten ook uit andere regio’s.

Kies een dagthema en ga naar de bibliotheek om met je kind alle info te zoeken over dat thema. Indianen bijvoorbeeld. Lees samen over wigwammen en rooksignalen en bepaal samen wat je nodig hebt om er één te bouwen. Bouw samen de wigwam, bedenk wat indianen eten met het avondeten.

Benader je eigen woonplaats eens alsof je een toerist bent. Verdiep je in de plaatselijke geschiedenis, en bezoek de musea. Ga eens als een toerist naar je eigen VVV; dat kan een hoop verrassingen opleveren.

Ga samen picknicken. Betrek je kinderen in het samenstellen van de boodschappenlijst, laat ze helpen in de supermarkt en fiets samen naar een leuke plek om daar samen te eten.
Maak samen een natuurboek op basis van een thema; het bos bijvoorbeeld, sloot of duinen. Verzamel alles wat met dat thema te maken heeft. Als er insecten of waterdieren in voor komen, bootst dan hun natuurlijke omgeving na in een potje of bakje.

Kerk, politiebureau of postkantoor - Bezoek een kerk, politiebureau of postkantoor. Bel even van tevoren om te ontdekken wat de mogelijkheden zijn. Soms krijg je zelfs een rondleiding. Dit kun je dan weer combineren met boeken uit de bibliotheek.

Familie-filmmiddag of -avond - Plan een familie-filmmiddag of -avond. Kies, leen of huur desnoods een video, maak popcorn en speel bioscoopje. Nodig andere kinderen uit, met of zonder hun ouders. Spreek af dat op andere regendagen jouw kinderen naar de 'bioscoop' bij hun vriendjes gaan. Zo heb je zelf eventueel ook een vrije middag.

Ga samen met je kind een buitendoek maken. Daarvoor kun je canvas kopen bij een prijsstunter. Kies samen een thema uit en werk dat uit op het doek. Als het klaar is, kun je er samen een plekje voor zoeken in de tuin.

Bouw een tent in de tuin. Gebruik lakens, karton, of planken. Als het weer en de situatie het toelaat, mogen ze misschien wel een nachtje slapen in hun eigen tent of hut.

Kinderen vinden het vaak leuk een eigen dagboek te hebben. Ook kinderen die nog niet naar school gaan kunnen dit doen: reserveer elke dag een moment voor het maken van een tekening in hun eigen boek.

Bakken - Ga met je kinderen bakken. Maak koekjes of muffins. Als je niet van bakken houdt: er zijn dozen speciaal voor kinderen, met bijvoorbeeld muffins of koekjes die héél simpel zijn klaar te maken.

Jonge en oudere kinderen vinden het leuk kettingen te rijgen. Ga samen op zoek naar alternatieven voor gewone kralen: macaroni die je kunt verven, balletjes sneldrogende klei...

Van een blanco tafelkleed kunnen je kinderen hun eigen versie maken. Koop textielstiften en laat ze zich helemaal uitleven. De stiften kun je natuurlijk op allerlei textiel gebruiken: T-shirts, ondergoed, servetten, hemden etc.

(Bron: OudersOnline)

kinderuitjes