Kidzlifestyle

Kinderkamer interieurtips deel 4: Het moodboard

Een goede voorbereiding is het halve werk. Cliché, maar wel ontzettend waar. Als je de kinderkamer grondig wilt restylen, is een moodboard een handig hulpmiddel. Het geeft de sfeer weer die je wilt neerzetten en het helpt je bij een efficiënte voorbereiding en planning.

Het moodboard is feitelijk een visuele presentatie van een concept. Niet alleen interieurdesigners maken er gebruik van, ook in de reclame en fashion bijvoorbeeld is het een veelvuldig gebruikt hulpmiddel. Het geeft je de mogelijkheid de sfeer in beelden te vangen en dan kun je je idee makkelijker overbrengen aan een ander. Daarnaast helpt het je aan je idee vast te houden. Bovendien kun je het gebruiken als to do-list: op basis van de kleuren, materialen en vormgeving die je hebt uitgekozen, kun je je boodschappenlijst samenstellen en je planning bepalen.

Een moodboard kun je op twee manier maken: met de computer of met de hand. Als je online een moodboard wilt maken, zijn er prachtige sites die die mogelijkheid bieden. Voordeel van online een moodboard maken, is dat je vrijelijk kunt kiezen uit alles wat het web te bieden heeft. Bij het door professionals gebruikte programma SketchUp kun je bijvoorbeeld de hele collectie van Ikea uploaden en op schaal in je presentatie gebruiken. Toch heeft niet iedereen dat soort programma’s meteen onder de knie. Met de versie van VTWonen kunnen de meesten nog wel uit de voeten. Je kunt je concepten daar ook opslaan en inspiratie opdoen bij andere gebruikers. En als je ‘m af hebt, zet je ‘m bijvoorbeeld door op Facebook of Hyves, zodat je vrienden en familie commentaar kunnen geven op je creatieve uitspatting. Zelf werk ik graag met de designtool van MyDeco. Een heel toegankelijke manier is plaatjes knippen van internet en plakken in een worddocument; je kunt de plaatjes handmatig vergroten en verkleinen.

Nog liever werk ik met de hand. Een moodboard dat je kunt vasthouden, waarop je de materialen kunt voelen en van verschillende kanten kunt bekijken, geeft toch een realistische voorstelling van het concept. Een geprint A4-tje geeft weliswaar best een goed beeld van wat je wilt, maar het is vlak.
Het 3D-moodboard biedt simpelweg meer beleving. Je moet hier meer voorbereidingen voor treffen dan voor de online versie, maar juist dat proces biedt de tijd die nodig is om lucht te geven aan de creatie. Dat heeft alles te maken met de extra moeite die je moet doen om plaatjes, stoffen, kleuren en behang te zoeken. Je ziet daardoor meer en doet meer inspiratie op. Op de computer verzamel je sneller kleurtjes en plaatjes. Kies voor wat je prettig vindt of kies voor beide methoden: het eerste concept op een geprint A4, het uitgewerkte concept op een presentatieboard.

Of je nu online of een fysiek moodboard gaat maken, bedenk in beide gevallen met je kind eerst een thema. Probeer in trefwoorden op te schrijven wat je daarbij wilt laten zien: kleuren, stijlen, materialen, vormgeving en sfeer. Vervolgens ga je zoeken. Online kun je bij Google Afbeeldingen zoeken. Tik ook eens een trefwoord in een andere taal in; je krijgt dan nog meer plaatjes.

Voor het knip- en plakwerk op een presentatieboard (verkrijgbaar bij boekhandel, teken- of hobbyzaak) heb je naast een schaar en prittstift, een stapel tijdschriften nodig. Dat hoeven niet per se woonmagazines te zijn, elke afbeelding - ook uit de boodschappenfolder - kan een inspiratie zijn.

Als jij en je kind voldoende afbeeldingen hebben, dan kunnen jullie ze gaan indelingen op sfeer die bij het thema passen. Kies de dingen die jullie écht heel leuk vinden, dan maak je al een eerste schifting. Als jullie tevreden zijn over de sfeerbeelden, ga je er echte materialen bij zoeken. Voor stoffen, staaltjes en kleuren kun je bij de bouwmarkt terecht. De keuze uit verfkleuren is enorm uitgebreid. Ook van vloeren kun je tegenwoordig voorbeeldkaartjes meenemen. Bij Ikea zijn zelf stukjes laminaat verkrijgbaar. Daar hebben ze ook allerlei staaltjes van de stoffen en leren meubelseries. Stoffenzaken verkopen nog wel eens losse coupons en sommige zijn bereid een klein stukje af te knippen.

Zodra je afbeeldingen, stoffen en andere materialen bij elkaar hebt gezocht, leg je ze los neer op het board. Schuif zolang je de juiste compositie hebt gevonden. Komen jullie ruimte tekort op het board, bedenk dan: creëren is schrappen. Doe dus weg waarover jullie het meest twijfelen. Probeer dimensie in het board aan te brengen: rol stukjes stof op of maak een stapeltje van materialen. Plak zoveel mogelijk recht en liefst helemaal niet of niet te veel over elkaar heen; voor je het weet heb je een chaos gecreëerd die niet meer inspireert.

Laat, als jullie klaar zijn, het moodboard even een paar dagen liggen en bepaal dan of jullie nog steeds tevreden zijn over de sfeer. Ja? Aan de slag dan! Succes.

Overzicht interieurtips:

ideeën interieurtips