Kidzlifestyle

Kinderkamer interieurtips deel 2: Verlichting

Leuke lampjes genoeg voor de kinderkamer. Wil je een kek plastic konijn of stoere raket, dan hoef je niet erg ver te zoeken. Toch zijn de vorm en uitstraling van de lamp alleen niet bepalend voor de sfeer in de kamer van je koter. Dat is het soort licht dat je kiest.

Om te beginnen een korte les over licht. Met deze kennis kun je vervolgens beter kiezen welke verlichting je in de kinderkamer toepast.
Er zijn drie soorten: indirect, direct en diffuus licht.

Indirect licht

Indirect licht weerkaatst het licht van muren en plafond. Dit geeft vaak een ruimtelijk effect. Indirect verlicht de hele ruimte, waardoor er weinig schaduwen ontstaan. Voorbeelden hiervan zijn wandlampjes of een halogeen vloerlamp.

Direct licht

Met direct licht kun je bepaalde oppervlakken of objecten uitlichten. Deze lichtbron geeft veel schaduweffect, waardoor details goed zichtbaar zijn. Denk aan een inbouwspot of bureaulamp.

Diffuus licht

Diffuus licht verspreidt het licht in alle richtingen; het is gefilterd, egaal en schaduwloos. Denk aan bolverlichting of pendels. Deze bestaan uit kunststof of gesatineerd glas die het licht volledig over de ruimte verspreiden.

Lichtplan

Voor het maken van een lichtplan voor de kinderkamer, is het verstandig je te bedenken welke activiteiten je kleine in de kinderkamer onderneemt. Hele kleine kinderen hebben vaak nog geen behoefte aan bureaulamp, maar wel aan een bedlampje dat ze deze kunnen aanknippen als ze ’s nachts naar het toilet moeten, bijvoorbeeld.

Elke kinderkamer heeft op zijn minst sfeer- en accentverlichting nodig. Met de sfeerverlichting leg je een basis. Dit kan een plafondlamp zijn of een koof langs de wanden en boven het gordijn. Met dit licht kun je de ruimte en de vormen in de kamer zien. De sfeerverlichting zorgt ervoor dat het kamertje een gezellige uitstraling krijgt. En met accentverlichting vervolgens zorg je voor een gerichte lichtbundel waaronder ze goed kunnen lezen, tekenen of een boekje lezen.

Maar je kunt meer met verlichting doen. Licht leent zich uitstekend voor het creëren van illusies in een ruimte. Dat komt doordat verlichting contrast geeft en tegelijkertijd ruimte schept. Een lampje onder het bed bijvoorbeeld, accentueert de ruimte om het bed waardoor dat deel ruimer lijkt en het bed los lijkt te staan in de kamer. Bovendien strijkt dit licht van onder naar boven, wat optisch ook meer ruimte schept. Datzelfde truukje kun je ook uithalen met een schuine wand. Vooral zolderkamers lijken door de schuine wand vaak lager, maar als je ze licht van kleur houdt (ze horen eigenlijk bij het plafond, niet bij de muur) en er ’s avonds een lamp op laat schijnen, weerkaatst dit oppervlak het licht dat eveneens optisch meer ruimte oplevert.

Contrasten creëer je door delen van de kamer uit te lichten. Een dubbele spot waarvan de ene is gericht op de speelhoek bijvoorbeeld en de andere op de kledingkast. Accenten breng je vervolgens aan door een lampje te richten op iets dat je wilt benadrukken. Zoals een ingelijste tekening, een wandplank met blikken speelgoed of een muurtekening- of sticker.

De kinderkamerbranche heeft enorm veel keuze als het gaat om verlichting. Bij elk thema is dan ook wel een kap te vinden. Maar zelf kun je ook lijn aanbrengen in de styling. Bewaar een stuk stof van de gordijnen om lampenkappen mee te bekleden of gebruik interieurstickers om een witte kap mee te beplakken. Ben je zelf niet zo creatief, er zijn (web)shops waar je de meest originele kappen en armaturen kunt vinden om de kamer van je kroost net even iets extra’s te geven.

Bron bepaalde foto's: Hubo België

Overzicht interieurtips:

ideeën interieurtips