Kidzlifestyle

Kinderkamer interieurtips deel 1: Kleur

Kleur heeft invloed op je gemoedstoestand. Dat geldt zeker ook voor kinderen. Niet voor niets heeft speelgoed bijvoorbeeld meestal harde, primaire kleuren, zoals rood, geel, groen of blauw. Deze kleuren nodigen kinderen uit actief te onderzoeken wat ze in handen hebben. Maar hun eigen kamertje moet toch vooral rust uitstralen.

Kleurenplan voor de kinderkamer

Kersverse ouders kiezen vaak bij heel kleine kinderen voor zachte wittinten, óf een roze meisjeskamer of blauwe jongenskamer. Worden de kids wat ouder, dan trekken regelmatig stripfiguren door de kamer: Spiderman, Winx, Cars of de karakters uit Anubis bijvoorbeeld. Veel kinderen kennen die figuurtjes goed, en op zich is er niets mis mee. Maar als je er een hele muur mee behangt en een paar maanden later komt je kind met een nieuwe held op de proppen, is misschien al dat kluswerk voor niets geweest. Dat is een les die ik heb opgepikt van een moeder die een graffitikunstenaar had laten komen om Batman op de muur te spuiten, met naam van haar zoontje erin verwerkt. Het kostbare kunstwerk heeft zoontje lief binnen drie maanden eigenhandig omgetoverd in een ondefinieerbaar rood vlak dat een Hot Wheel moest voorstellen… Wees voorzichtig, dus. Kies voor dit soort zaken voor accessoires die je makkelijk kunt vervangen, zoals kussens. Muurstickers zijn natuurlijk ook een optie.

Stappenplan

Voor het kleurenplan van de kamer kunnen fantasiefiguren wel heel goed als leidraad dienen. Dat geeft een beeld van de sfeer die de kamer gaat krijgen en het biedt houvast tijdens het shoppen. Heb je niet zo’n inspiratiebron, probeer dan het volgende stappenplan:

  1. Oriënteer je goed
    Kijk in allerlei soorten bladen naar welke beelden je aanspreken en probeer te motiveren waarom dat zo is. Vaak is het geheel van vormen, kleuren en materialen. Maar probeer Breng ook eens een bezoek aan de bouwmarkt. Daar vind je ontzettend veel behang- en verfstalen die je mee naar huis kunt nemen.
  2. Maak een moodboard van verzameld materiaal
    Een moodboard is – de naam zegt het eigenlijk al – een beeldoverzicht van de sfeer die wilt neerzetten. Plak alles wat je mooi vindt op een stuk karton (er is speciaal materiaal te koop bij de teken- of hobbyvakhandel). Dat kan van alles zijn: een afbeelding, een stuk stof, reepje behang, een stukje tegel of een kauwgompapiertje. Kortom, alles wat je aanspreekt. Plak het ruimtelijk op; als je elementen over elkaar heen gaat plakken, loop je het risico dat er een chaotisch geheel ontstaat dat niet meer inspirerend en sturend werkt.
  3. Verdiep je in de emotie van kleur en het effect van licht op kleur
    Hoe kleur zich toont, hangt af van het licht. Denk maar aan zonlicht op een blauwe wand; de kleur wordt zachter en licht dan wanneer er TL-licht op schijnt. In een kamer die op het zuiden ligt, valt warmer licht binnen, dan in een kamer die op het noorden ligt. Bij een kamer op het zuiden kun je voor koelere tinten kiezen en voor een kamer op het noorden dus beter voor warme tinten. Donkere kleuren maken een ruimte kleiner, maar knusser. Lichte kleuren geven optisch ruimte. Haal grote stalen met de verfkleur die je hebt uitgekozen en neem deze mee naar de kinderkamer, dan krijg je een goede indruk van het resultaat.

Vergeet niet je kind bij het hele proces te betrekken, voor zover hij of zij daartoe in staat is. Die moet er immers in slapen. Mocht hij of zij zelf geen antwoord kunnen geven op de vraag welke kleur ze mooi vinden, kijk dan eens naar de kleuren die ze gebruiken in hun tekeningen. Daaruit blijkt meestal wel hun voorkeur.

Gevoel van kleuren

Kleuren zijn smaak- en sfeergevoelig. De een vindt rood een agressieve kleur, de ander wordt er vrolijk van. In het algemeen wordt aan de meest voorkomende kleuren de volgende betekenis gegeven:

Wit: fris, schoon, licht, puur, luxe en eenvoud. Het is tijdloos, maakt een ruimte licht en ruim.
Rood: warm, krachtig, staat voor lichamelijke energie. Het is ook de kleur van kracht, vitaliteit, liefde en passie.
Roze: wordt het meeste geassocieerd met liefde en romantiek. Het is gevoelig, beschermend en vol compassie.
Geel: zon, blijdschap, emotionele warmte. Geel is warm en optimistisch en geeft het gevoel van zonlicht. Geel staat in verband met controle, wil en ego. Het stimuleert het intellect, het logisch denken maar ook de spijsvertering.
Groen: positief, evenwichtig, harmonieus. Groen staat voor acceptatie en compassie. Het ontspant en geeft energie.
Oranje: levendigheid, vrolijkheid, stimuleert de creativiteit en bezorgt je een goed humeur.
Paars: spiritueel, bezinning, waardigheid en respect. Paars voedt de eigenwaarde, intuïtie en inzicht.
Blauw: kalmte, comfort en rust. Blauw zou stress en pijn verzachten.

Spelen met kleuren

Hoe je kleuren verdeelt over de kamer en in welke mate, bepaalt ook de sfeer in de kamer. Immers, twee gouden kussentjes op een bankje zijn minder aanwezig dan een hele gouden muur. Er zijn allerlei manieren om te spelen met kleurvlakken. De lengte van een lange rechte muur bijvoorbeeld, kun je benadrukken door er verticaal dikke strepen op aan te brengen. Dat kan met een kleurverf of behang, maar denk ook eens aan hout of stroken linoleum. Wil je liever de lengte doorbreken, maak dan bijvoorbeeld banen van vloer tot plafond. Ook daarin kun je weer een nuance aanbrengen: als je de bovenste tien centimeter vanaf het plafond licht laat, klapt het plafond vanaf dat punt optisch naar buiten. Daardoor lijkt de ruimte weer hoger. Het is ontzettend leuk te spelen met dezelfde kleur verf in verschillende varianten. Als je voor blauw hebt gekozen, laat deze dan ook mengen in een liter glitterverf, extra matte verf en/of een schoolbordverf. Matte verven maken kleuren zachter, glanzende versies reflecteren licht extra. Als je een glanzende verf gebruikt, zorg dan wel dat de muur vrij is van oneffenheden, want glans accentueert alles. Door verschillende structuren in dezelfde kleur te gebruiken, blijft het geheel optisch rustig, maar krijgt een ruimte toch verrassende elementen. Je kunt sjablonen gebruiken om de verf mee op de muur te zetten of een kastje in dezelfde kleur schilderen. Maar wees ook niet bang voor contrast. Ook dat kan net dat beetje extra geven zonder dat je afbreuk doet aan de harmonie.

Overzicht interieurtips:

ideeën interieurtips