Kidzlifestyle

Grappen en grollen in dichtvorm

Voorlezen is goed voor de fantasie en de taalontwikkeling van kinderen. Niet voor niets moedigt de organisatie van de Nationale Voorleesdagen ouders aan om te lezen met hun kroost. Een aanbeveling verdienen de gedichtenbundels van de Roddelkletsclub van José van Amstel. Geweldig geïllustreerde gedichtjes die grappig en spannend zijn.

Freule Diredom van Dijnen
Die heeft negentien konijnen
Ook al zijn het er heel veel
Ze wonen bij haar in het kasteel
Ze hebben daar hun eigen suite
Drinken sap van rode bieten
Ze eten worteltjesglacé
En gaan keurig naar de WC

Zo begint het gedicht ‘Negentig konijnen’ uit een van de bundels van José van Amstel. In de versjes zijn hoofdrollen weggelegd voor fantasierijke figuurtjes die bijzondere dingen beleven. Zoals de dappere Ridder Aard die het liefste drakenvlees eet, de Markies van botervloot tot Vlierenvla die knoeit met zijn eten en Tante Trui die truien breit van spaghetti en dropveters. De illustraties zijn van de Nederlandse kunstenaar Selwyn Senatori.

Er zijn twee bundels van de Roddelkletsclub: ‘Grappen Grollen Ragebollen’ (deel I) en ‘Lachen Dollen Toverkollen’ (deel II). In de eerste bundel staat het gedicht ‘Op Visite’, dat opgenomen is in het boek ‘Nederlandse kinderpoëzie in 1000 en enige gedichten’ van Gerrit Komrij. Van het gedicht ‘Ridder Aard’ is een rapversie gemaakt en diverse andere gedichten zijn opgenomen in educatieve uitgaven en als gesproken tekst voor blinden. Er is ook een aparte luister-cd verkrijgbaar. De boeken en de cd zijn te bestellen via boekhandels, Bol.com en via www.roddelklets.nl

kinderuitjes