Kidzlifestyle

Ik ben twee en ik zeg "NEE" | Lief & lastig gedrag van peuters

Erna Houtzager van spel- en opvoedadviesbureau Het Kroost geeft op KLS regelmatig advies. Dit maal betreft ’t het gedrag van peuters. De kleine nieuwsgierige ondernemertjes, willen graag alles zelf doen & ontdekken. Als ze iets niet willen, zeggen deze driftige & koppige schatjes "NEE".

Peuters luisteren niet altijd. Soms kun je wel tien keer zeggen “mag niet!”… maar even later doen ze het toch!
Bijna alle ouders hebben vragen over de ontwikkeling van hun peuter en over de manier waarop die zich gedraagt.
Peuters zijn nieuwsgierig en ondernemend. Ze zijn de hele tijd op onderzoek uit en ze zitten overal aan met hun handjes. Ook al horen ze steeds “mag niet!”, want de betekenis daarvan dringt nog niet echt tot hen door.

Peuters doen dingen spontaan, zonder erbij na te denken. Ze kunnen nog niet goed gehoorzamen, simpelweg omdat ze daar nog niet genoeg verstand voor hebben.Om te weten of iets goed of fout is, moet je een geweten hebben. Peuters hebben dat nog niet. Voor hen zijn de ouders het geweten.

Pas in de kleutertijd begint een kind zelf te begrijpen waarom iets wel of niet mag. Zo ontstaat er een geweten en zo krijgt het kind zelf een rem om geen dingen te doen die niet mogen. Een peuter moet nog leren wat mag en wat niet mag.

Je kunt hem daarbij helpen door het volgende te doen:

  • Regels vaak herhalen.
    Peuters vergeten nog snel. Daarom moet je vaak opnieuw zeggen wat je wilt.
  • Duidelijk zeggen wat wel mag.
    Peuters leren het meest van duidelijke aanwijzingen. Een peuter die steeds “nee!” te horen krijgt en “niet doen!” en “mag niet!”, die leert misschien wel iets af, maar die leert niet hoe het dan wel moet. Geef een peuter daarom steeds kleine opdrachtjes, bijvoorbeeld: “Kom maar helpen met opruimen”. En geef altijd aan wat wel mag: “Je mag niet op het behang kleuren, maar wel op het papier”.
  • Goed gedrag belonen
    Als een peuter iets goed doet, laat hem dat dan merken, bijvoorbeeld door een kusje of een aai over de bol. Zo merkt een kind dat het dingen goed doet en dat je dat waardeert.

Meer informatie en/of advies van Erna? Surf naar Het Kroost.

opvoeding peuters