Kidzlifestyle

Opvoedadvies | Hoe geef ik mijn kind zelfvertrouwen?

Erna Houtzager van opvoed advies praktijk Het Kroost krijgt regelmatig de vraag van ouders hoe ze kunnen zorgen dat hun kind wat meer zelfvertrouwen krijgt. Dat kinderen wat meer alleen durven te doen en dat ze niet te zeer hangen aan één van de ouders .

Ook de vraag of het gedrag van hun kinderen toe te schuiven is op verlatingsangst of op een tekort aan zelfvertrouwen duidt, is veel voorkomend.

Erna stelt: "Veel kinderen voelen zich sterker als er een ouder in de buurt is. Soms willen kinderen alleen maar bij jou als ouder zitten. Vragen ze veel aandacht en kunnen ze niet alleen spelen.
Sommige kinderen kunnen ook erg jaloers reageren wanneer vader of moeder aandacht aan een ander geeft. Dat kan zijn een broertje/zusje of een vriendje.

Laat duidelijk aan je kind merken wanneer hij iets goeds gedaan heeft. Complimenteer hem daar dan mee. Zeg regelmatig dat je kidz er mooi uitzien, en dat je van ze houdt om wie ze zijn, met al hun goede en minder goede kanten.
Wanneer een kind erg aan een ouder hangt kun je verschillende dingen doen:

  • Let erop dat ze ook aandacht van de andere ouder krijgen, laat ze dan ook iets samen doen en probeer er dan niet op te reageren wanneer ze om je roepen.
  • Laat ze zien en merken dat je altijd weer terug komt.
  • Spreek ook duidelijk af dat je bv nu een half uurtje samen iets doet maar dat je kind daarna zelf iets moet doen. En hou je daar ook aan!
  • Op de momenten dat kinderen zelf iets doen, zorg dan dat je steeds een stukje verder bij ze vandaan gaat en stoor ze niet in hun spel. Complimenteer hen daarna met hun zelfstandig spel.

Wat misschien wel het belangrijkst is: Heb vertrouwen in jezelf, als ouder en ook als persoon. Kinderen zien hun ouder als voorbeeld. Wees ook heel bewust over je eigen doen en laten. Zeg ook nooit over jezelf negatieve dingen waar je kinderen bij zijn. Laat je kind ook kind zijn. Heb vertrouwen in je eigen kind en laat hem in zijn eigen tempo opgroeien. Kijk heel goed wat hij wel of niet aankan en eis niet te veel van je kind."

Surf voor meer informatie naar de website van Het Kroost.

opvoeding