Kidzlifestyle

Opvoedkundig advies | "Zindelijk worden"

Over het algemeen worden kinderen tussen 18 maanden en 3 jaar zindelijk. Ze zijn er dan fysiek aan toe en in staat om hun sluitspieren te beheersen. Zodra de luiers langer droog zijn is het kind er zich bewust van dat het plast en poept.

De meeste kinderen krijgen dan ook een ander gedrag; ze staan even stil of kruipen in een hoekje. Dít is de tijd voor zindelijkheidstraining!

Het is belangrijk om je kind vertrouwd te laten raken met het potje en het toilet. Neem je kind mee naar de toilet als je zelf ook moet. En zet je kind op regelmatige tijden op het toilet/potje. Het beste kan je dat doen na het eten of drinken.
Bij een ongelukje is het belangrijk dat je duidelijk maakt dat de bedoeling is dat hij op het potje gaat maar wordt niet boos. Zindelijk worden is een proces en daar hoort ook een ongelukje bij.

Als een kind weigert op het potje te gaan, gebruik dan de luier als potje. Laat je kind in zijn ondergoed lopen en doe ongeveer om de 2 uur gedurende 10 minuten een luier om. Meestal profiteert het kind van die tijd om te poepen of plassen. Leg de rest van de tijd een schone luier op een stoel. Meestal brengt het kind dan de luier naar je toe wanneer hij moet plassen. Als hij dit goed door heeft kan je proberen om het potje erbij te halen.

Enkele boekentips over dit onderwerp:

  • Nooit meer een luier! Elle van Lieshout, Kimio Uitgeverij
  • Liselotje op het potje. Marianne Busser en Ron Schröder, Uitgeverij van Unieboek/Van Heemst
  • Een potje vol. M. Borgardt, Uitgeverij Clavis

50% korting op consult

Mocht je aangaande het hierboven beschreven onderwerp begeleiding en/of extra advies wensen, neem dan contact op met speel- en opvoedadviesbureau Het Kroost en ontvang maar liefst 50% korting krijgen op een consult (o.v.v. Kidzlifestyle).

TIP: Dikke duimen kaarten met stickers waarmee je je kind kunt belonen, te koop bij Het Kroost.

Het Kroost
Geelvinkbaai 86
2904 BC Capelle ad Yssel
T: 010-2230002
E: info@hetkroost.nl

opvoeding