Kidzlifestyle

Onze medisch rubriek | Uitdrogen, ringworm en zindelijkheid

Onze medisch deskundige, Erik, besteedt ook deze maand weer aandacht aan een aantal medische vragen. Hij gaat in op het drinkgedrag van kleuters, de verschijnselen bij ringworm en zindelijkheid bij kinderen die geopereerd zijn aan een open ruggetje.

Wil jij hem óók om advies vragen, stuur dan een mailtje met daarin je vraag naar marieskafrijters@kidzlifestyle.nl. Geef daarin aan hoe oud je kind is en wat het het probleem is.

Daniëlle den Haan heeft een vraag over drinkgedrag:
Mijn dochter is 4,5 jaar en drinkt al sinds haar babytijd heel weinig.
Haar ontlasting is zonder problemen. Ik heb alles geprobeerd om haar genoeg te laten drinken, maar uiteindelijk gaat ze dan kokhalzen. Ze drinkt misschien een halve liter per dag. Ik hoor om me heen dat het slecht is voor kinderen om weinig te drinken omdat juist de organen van kinderen veel vocht nodig hebben. Echter is ze naar mijn idee actief genoeg. Wel klaagt ze de laatste tijd over hoofdpijn. Ik hoor graag of dit weinige drinken schadelijk is of dat sommige kinderen gewoon weinig dorst hebben.

Beste Daniëlle,
Over het algemeen is het zo dat als kinderen normaal plassen én huilen met tranen er geen sprake is van uitdroging. Als een kind niet genoeg drinkt zie je vaak (erg) harde ontlasting of dat ze soms een blaasontsteking krijgen. Vocht is zeker belangrijk, maar hou er rekening mee dat niet al het vocht dat je binnen krijgt via drinken is. Ook in fruit en andere etenswaar zit vocht. Het zou wellicht kunnen zijn dat je hierdoor onderschat hoeveel je dochtertje daadwerkelijk drinkt. Meestal 'weten' kinderen wel hoeveel ze moeten drinken. Als ze geen problemen met de ontlasting heeft of plasklachten (blaasontsteking) krijgt, zou ik mij hierover niet te druk maken.
Mocht je nu toch zorgen houden, ga dan met je huisarts het gesprek aan waar je duidelijk maakt waar je precies bezorgd om bent.

Erik

Mirjam Beneker heeft een vraag over ringworm:
Ik heb eigenlijk twee vragen over mijn zoontje van 2. Hij zit sinds kort onder de ringworm op alleen zijn bovenlijf en armen. Ik heb van de dokter een zalf gekregen, maar dat lijkt niet te helpen. Ook heb ik een creme met cortison gekregen, ook zonder resultaat. Het wordt alleen maar erger. Het zijn ronde rode en ook hele dichte vlekken. Het is allemaal erg rood en ruw. Als je over zijn lijfje wrijft dan voelt het alsof hij zand op zijn lichaam heeft heeft u misschien suggesties?

Ps ik heb ook nog selsun shampoo gebruikt, maar daar werd het vuriger van.

Beste Mirjam,
Omdat je geen foto's hebt bijgesloten is het lastig om precies te zien hoe de uitslag van je zoontje eruit ziet. Ik ga ervan uit dat de diagnose 'ringworm' van je huisarts komt. Ik stel voor dat je het stukje in de link hieronder leest en hiermee terug gaat naar de huisarts. Ik hoop dat hij een antischimmel zalfje (bijv. daktarin of miconazol) heeft gegeven. Als dit niet werkt zou het kunnen dat de huisarts overgaat op een systemische behandeling (via een pilletje). Het is bij huidaandoeningen erg belangrijk om te beoordelen hoe het eruit ziet, dit kan de huisarts. In het geval hij/zij meer expertise nodig heeft (omdat hij bijvoorbeeld twijfelt aan de diagnose) kan hij er voor kiezen om je zoontje te verwijzen naar de dermatoloog.

Voor meer informatie kun je terecht bij de Huidarts site. Beterschap! Ik hoop dat je zoontje snel opknapt.

Erik

Y Geertsema heeft een vraag over zindelijkheid bij kinderen die met een open ruggetje geboren zijn:
Ik heb een vraag over een kindje, geboren met een open ruggetje. Hij is direct na de geboorte geopereerd en dat is allemaal goed gegaan. Hij is nu bijna 2 en gaat nu staan en echt kruipen. Mijn vraag is: kunnen deze kinderen zindelijk worden? Nu wordt hij nog ongeveer 5 x per dag gekatheteriseerd.

Beste Y. Geertsma,
Er zijn verschillende vormen van een open ruggetje, dit hangt samen met de ernst van het probleem (zie plaatje). Een open rug is een defect in de neuraalbuis, waardoor het ruggenmerg 'bloot' ligt. In de mildste vorm zijn er wel misvormde wervels, maar is er niet altijd direct iets te zien aan de rug. Vaak zijn er wel al verschijnselen van oa. spierzwakte en incontinentie. In de ernstigste vorm (myelomeningocele) is er zelfs een uitstulping van zenuwweefsel op de rug.

Ik heb een klein literatuuronderzoekje gedaan om je vraag te beantwoorden. De literatuur die ik heb gevonden beschrijft dat zelfs bij de meest ernstige vorm het soms mogelijk is om continent te worden. Of dat in deze situatie ook zo blijkt is lastig om te beantwoorden omdat je niet vertelt hoe ernstig zijn aandoening is. De behandelend neuroloog en eventueel de neurochirurg kan mogelijk een uitspraak doen over het al dan niet zindelijk worden. Mocht je nog meer informatie willen hebben dan kun je altijd kijken op de website van de vereniging van motorisch gehandicapten en hun ouders (www.bosk.nl) onder spina bifida.

Erik

Erik (30) is co-assistent geneeskunde en vader van een dochter (3,5) en een zoon (9 mnd).

verzorging kleuters gezondheid