KidzLifestyle

Magazine

Shop

Services

Leden

Naam: 
Pass:
 

Kinderopvoeding

In de dierenriemreeks: is jouw kind een ram?

22 March 2006, door Renée Vervoorn

Je kind is als een RAM op de wereld gekomen. Lees: Hij ademde voor het eerst zelfstandig toen de zon in het teken van de Ram stond: de periode van 21 Maart tot en met 20 April. Hierdoor beschikt je kind over bepaalde karaktereigenschappen die zich onderscheiden van die van de overige tekens van de dierenriem.


Belangrijke karaktereigenschappen van de RAM:
1) Een ram is een individualist. Hij wil zijn eigen ‘weg’ kiezen en daarin niet beperkt worden.
2) Een ram is energiek, levenslustig en daadkrachtig. Een ram ‘gáát’ ergens voor of niet.
3) Een ram heeft een levendige fantasie en is in staat van ‘niets’ “iets” te maken.
4) Een ram is impulsief en op zichzelf gericht, zonder anderen daarmee schade te willen berokkenen.
5) Een ram is goudeerlijk. Hij zegt wat hij denkt of voelt. Dat kan soms pijnlijk zijn, maar je weet in elk geval waar je aan toe bent.
6) Een ram is strijdvaardig, wil winnen en is ambitieus. Een ram wil met name van zichzelf winnen en ontwikkeld daardoor een enorm doorzettingsvermogen.

 

Ram in de leeftijd van 0-4 jaar:
Een rammetje is een veeleisende baby. Hij wil graag aandacht en houdt er niet van daar op te moeten wachten. Hij is ongeduldig en onrustig en ontzettend actief.
Een ding is duidelijk: rammetjes zijn niet de makkelijkste baby’s!
Een rammetje wil vrij kunnen bewegen en de beperkingen van een box doen hem weinig tot geen goed. Een rammetje kun je beter de -veilig gemaakte- woonkamer laten ontdekken. Ga er vanuit dat je ogen in je achterhoofd moet hebben zitten en dat je hem continue in de smiezen moet houden. Een rammetje stoot letterlijk en figuurlijk regelmatig zijn hoofd aan de beperkingen van de box/woonkamer en in een later stadium de beperkingen van het leven.
Wat spannend is, werkt als een magneet op het rammetje. Beter is het om hem af te leiden, dan om hem dingen te verbieden!
Rammetjes zijn op zichzelf gericht, maar zodra het hem duidelijk wordt dat ze een ander verdriet doen met hun ‘kortzichtigheid’ dan stelt hij zijn gedrag ogenblikkelijk bij.

Tips voor de kleine Ram:
1) Rammetjes zijn energiek en verbruiken dus veel energie. Die moet wel weer aangevuld worden en dus is een goede nachtrust onontbeerlijk.
2) Rammetjes hebben veel bewegingsvrijheid nodig. In hun begin jaren in de feitelijke zin des woords, later ook figuurlijk. Beperk de vrijheid van een ram nooit, want dan wil hij ‘los’ breken!
3) Afleiden werkt beter dan verbieden en beperken.
4) Buiten spelen is voor de kleine ram een grote uitdaging en bovendien heerlijk, want zo kan hij wat overtollige energie kwijt.

Eten, spelen, leren & de relatie met zijn ouders:
Rammetjes hebben over het algemeen een super gezondheid en zullen weinig ziek zijn. Wel zullen ze vaak thuis komen met schrammen en bulten, want de jonge ram ziet nauwelijks gevaar. Het hoofd is de meest kwetsbare plek voor de ram.
In principe houd de ram zelf erg van primaire kleuren en dan met name van de kleur rood. Maar rood is nu juist de meest stimulerende kleur, dus voor de inrichting van zijn kamertje, waarin hij tot rust moet kunnen komen, is de kleur zachtgroen een goede keuze.
Een rammetje heeft sterk speelgoed nodig, want het is een wildebras in zijn spel. Zijn spel lijkt wellicht destructief, maar hij onderzoekt eerder wat hij met zijn speelgoed kan dóen.
Rammetjes zijn enorm leergierig en wil graag weten hoe dingen in elkaar steken. Zodra hij kan praten zal hij je overladen met vragen.
Een rammetje heeft veel ruimte nodig voor zijn ontwikkeling, maar moet natuurlijk wel weten waar de grenzen liggen. De balans daartussen is soms lastig te vinden, maar eenmaal daar is je ram een héérlijk kind om groot te zien worden!

Tips and tricks:
1) Geef je rammetje speelgoed in felle kleuren dat tegen een stootje kan.
2) Je moet als ouder van een ram erg consequent zijn, maar leg uit waarom iets niet mag en beperk het aantal keren dat je ‘nee’ zegt tot het hoogst noodzakelijke.

Ram in de leeftijd van 4-12:
Rammen hebben een sterk ontwikkeld rechtvaardigheidsgevoel en zullen absoluut voor zichzelf én anderen opkomen in lastige situaties.
Ze zullen jou, als ouders, ook houden aan je afspraken en beloften.
Waar je als ouder van een kleine ram op zou moeten letten is het volgende: rammen zijn erg zelfstandig, maar verwar zelfstandigheid niet met verantwoordelijkheidsgevoel, want daarvoor is de kleine ram simpelweg nog te jong!
Kleine rammen zitten boordenvol energie en goede ideeën voor spel. Het zal ze dan ook niet aan vriendschappen ontbreken. Laat de kleine ram lekker buiten dartelen, daarmee raakt hij én zijn energie op een positieve manier kwijt én hij kan zijn fantasie ten voeten uit gebruiken in zijn spel.
Kleine rammen zijn sterk. Zowel jongens als meiden bezitten een enorme fysieke kracht. Daarnaast beschikken ze over een groot uithoudingsvermogen en zullen inspanningen langer volhouden dan de meeste andere kidz. Althans zolang ze er de lol van inzien. Als iets moet, dan gaat de rem erop!
Zoveel energie verbruiken vraagt om veel & gezond eten en genoeg slaap. Rammen houden van stevige maaltijden zoals stamppotten en als het even kan, graag een beetje pittig ook…
Wat zowel speelgoed als sport betreft: een ram wil de competitie met zichzelf aangaan. Speelgoed moet dus uitdagend zijn en in een sport moet de ram kunnen ‘schitteren’. Elementen van competitie zijn welkom, maar er moet wel een grote kans bestaan dat de ram wint. Beter is dus een individualistische sport, waarin de kleine ram de competitie met zichzelf aan kan gaan. Dat is de grootste stimulans.
De schoolgaande kleine ram boekt het meeste vooruitgang in een systeem waarin hij in eigen tempo kan bepalen wat hij doet en hoe hij het doet. Een klassikaal systeem is minder geschikt, want nogmaals ‘wat móet, werkt remmend !’.
Het moeilijke aan de kleine ram is dat hij je -als ouder- in sommige gevallen tot het uiterste zal drijven in zijn zoektocht naar jouw grenzen.  Een groot pluspunt van de ram is zijn loyaliteit en positiviteit.

Eten, spelen, leren en de relatie met zijn ouders, de tips and tricks:
1) Houd je aan je woord. Doe wat je zegt en spreek altijd de waarheid.
2) Leer de ram dat geduld een schone zaak is.
3) Bied de ram uitdaging om veel verschillende dingen te ontdekken, maar leer hem ook dat hij moet afmaken waaraan hij begonnen is.
4) Een ram leert het beste door zélf te bepalen hoe en wat en wanneer.

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van het boek “wat de sterren zeggen over je kind” van Renée Maas.

Terug

Anoniem reageren

Of inloggen

Reactie:
Naam:
Dit is een 'Captcha', typ deze tekens over in het veld hiernaast refresh
 
Naam: 
Pass:
 

In The Spotlight

Kinderkamer inrichtings tips serie

Kinderkamer interieurtipsIn deze serie interieurtips, geschreven door Renate Zoutberg, kun je allerlei inspiratie en ideeën opdoen voor het inrichten van de babykamer en kinderkamer. Van het moodboard en ruwe schetsen tot de verlichting. Lees verder >>

Volg Kidzlifestyle op Twitter

 

Volg ons nu ook op Twitter om op de hoogte te blijven van onze laatste updates.

Twitter.com/Kidzlifestyle

De Kidzlifestyle Shop

Bezoek ook eens onze Kidzlifestyle Shop. Daar tref je unieke, onderscheidende producten op het gebied van kinderkamers, kindermode, kinder-verzorging, en nog veel meer. Hieronder tref je een kleine greep uit ons assortiment:

  WallFrame 21: met magneetverf en de magnetische panelen van wallframe 21 tover je de wand van jouw kinderkamer om tot een speelmuur.
FuntoSee Wallstickers: zonder verven of behangen een kinderkamer decoreren? Het kan met de gigantische wandstickers van FuntoSee. In 4 thema's.
Kartonnen speelkasteel van villa carton: kidz kunnen hiermee hun creativiteit botvieren, hun fantasie de vrije loop laten en een veilige plek creeren.
Kindermeubels van Jet4Kids: vrolijke kleurrijke kindermeubels die je zonder lijm, schroeven of spijkers zo in elkaar zet en kunt personaliseren.

Advertentie