KidzLifestyle

Magazine

Shop

Services

Leden

Naam: 
Pass:
 

Kinderopvoeding

Babygebaren: gebarentaal voor ouder en kind!

9 February 2006, door Renée Vervoorn

Onderzoek heeft aangetoond dat een baby van 8 maanden en ouder veel meer kan begrijpen en 'vertellen' dan vroeger werd gedacht. ‘n Baby kan betekenisvolle gebaren produceren en daarmee aan ouders zijn/haar behoeften duidelijk maken (of zijn ouders nu doof zijn of niet).


Dit is een ruim aantal maanden eerder dan dat het spraakorgaan van een kind geschikt is voor verbale communicatie. De meeste kinderen beginnen tussen 12 en 18 maanden te spreken. Het gat tussen het moment dat een kind taal kan begrijpen en het moment waarop hij taal kan produceren (veel later) kan met babygebaren goed worden overbrugd.

Het toepassen van babygebaren kan daarom onder andere de volgende voordelen hebben:

•  Je baby wordt beter begrepen en huilt minder omdat hij zonder woorden duidelijk kan maken wat hij wil en voelt.

•  Je kind leert sneller praten omdat het taalverwervingsproces vroeger in gang wordt gezet. Dat wil zeggen, gebarentaal-baby"s beseffen op veel jongere leeftijd dat tekens (woorden of gebaren) gekoppeld zijn aan acties en voorwerpen. Ook leren zij al dat hetzelfde teken in verschillende situaties kan worden gebruikt.

Dat leerstadium kunnen gebarentaal-baby"s op het moment dat zij fysiek in staat zijn om te spreken dus overslaan.

•  Peuters (rond het tweede levensjaar) vertonen vaak negatief gedrag omdat hun woordenschat hen nog niet in staat stelt om zichzelf duidelijk te maken. Kinderen die op jonge leeftijd gebarentaal hebben geleerd, kunnen hier op dit soort momenten op terugvallen. Dit voorkomt veel frustratie van ouder en kind.

•  Baby"s geven vaak meer aan dan alleen hun basisbehoeften. Gebaren helpt ze om te vertellen waar ze geïnteresseerd in zijn, wat betekent dat zij initiatief voor een gesprek kunnen tonen.

• Je kind is in staat om met doven en slechthorenden te communiceren!

Ouder Workshop babygebaren
Hoe leer je je nu als ouder effectieve babygebaren aan en nog belangrijker: hoe leer je ze aan je baby? De Ouder-workshop van Lisa Zeviar (www.babygebaren.com) geeft een diepgaande kijk op een reeds bestaand Babygebaren-programma en geeft ouders en andere geinteresseerden waardevolle technieken om de communicatie- en taalontwikkeling bij kinderen te verbeteren. Deelnemers zullen niet alleen functionele gebaren leren, maar ook activiteiten die op een creatieve manier de taalontwikkeling stimuleren. 

Wie is Lisa Zeviar, Eigenaresse en gastvrouw van www. Babygebaren .com?
Lisa is geboren in Montreal, Canada en is een kind van twee dove ouders. Zij, als geen ander, weet dus dat kinderen al vanaf 8 maanden in staat zijn een ‘ gebarentaal’ te ontwikkelen. Uit pure noodzaak ontwikkelde zij haar passie voor de gebarentaal, waarvan ze inmiddels haar beroep heeft gemaakt.

Voor meer informatie : babygebaren 

Terug

Anoniem reageren

Of inloggen

Reactie:
Naam:
Dit is een 'Captcha', typ deze tekens over in het veld hiernaast refresh
 
Naam: 
Pass:
 

In The Spotlight

Kinderkamer inrichtings tips serie

Kinderkamer interieurtipsIn deze serie interieurtips, geschreven door Renate Zoutberg, kun je allerlei inspiratie en ideeën opdoen voor het inrichten van de babykamer en kinderkamer. Van het moodboard en ruwe schetsen tot de verlichting. Lees verder >>

Volg Kidzlifestyle op Twitter

 

Volg ons nu ook op Twitter om op de hoogte te blijven van onze laatste updates.

Twitter.com/Kidzlifestyle

De Kidzlifestyle Shop

Bezoek ook eens onze Kidzlifestyle Shop. Daar tref je unieke, onderscheidende producten op het gebied van kinderkamers, kindermode, kinder-verzorging, en nog veel meer. Hieronder tref je een kleine greep uit ons assortiment:

  WallFrame 21: met magneetverf en de magnetische panelen van wallframe 21 tover je de wand van jouw kinderkamer om tot een speelmuur.
FuntoSee Wallstickers: zonder verven of behangen een kinderkamer decoreren? Het kan met de gigantische wandstickers van FuntoSee. In 4 thema's.
Kartonnen speelkasteel van villa carton: kidz kunnen hiermee hun creativiteit botvieren, hun fantasie de vrije loop laten en een veilige plek creeren.
Kindermeubels van Jet4Kids: vrolijke kleurrijke kindermeubels die je zonder lijm, schroeven of spijkers zo in elkaar zet en kunt personaliseren.

Advertentie