KidzLifestyle

Magazine

Shop

Services

Leden

Naam: 
Pass:
 

Kinderopvoeding

Medische vraag & antwoord

31 January 2008, door Marieska Frijters
Medische vragenEen aantal KLS lezers heeft hun medisch getinte vragen al gesteld aan Erik, onze medisch deskundige. De reactie daarop van Erik, lees je hieronder! Wil jij hem óók een vraag stellen over de gezondheid, lijf en leden van je kind, stuur dan een mail naar marieskafrijters@kidzlifestyle.nl.

Beste Martha,
 
Je vertelt helaas niet in welke mate je dochter borstontwikkeling heeft. Maar algemeen gesteld is het normaal dat vanaf 7 jaar oud de borstontwikkeling begint. Omdat hier vaak vragen over zijn, laat ik hier zien hoe de ontwikkeling verloopt volgens de groeistadia van Tanner (zie hieronder):

borstontwikkeling meisjes

Waarbij van boven tot onder wordt onderscheiden:
Stadium 1: Prepuberaal, geen borstontwikkeling, geen schaamhaar
Stadium 2: Eerste ontwikkeling van de klierschijf van de borsten, enige wollige beharing op de grote schaamlippen
Stadium 3: Eerste welving van de borsten, kegelvormig, gepigmenteerde, gekrulde haren op grote schaamlippen en venusheuvel
Stadium 4: Tepelhof verheven boven het niveau van de borst, peervormig patroon schaamhaar op de venusheuvel
Stadium 5: Bolvormige borst, met tepelhof in niveau, schaamhaar tot in de liezen
 
Om je vraag te beantwoorden; er is sprake van een vervroegde puberteit bij borstontwikkeling en/of schaamhaar groei voor de leeftijd van 7 jaar oud, of de eerste menstruatie voor 9 jaar oud. Het hoeft niet altijd meteen een lichamelijke aandoening te betreffen. Een andere mogelijke oorzaak die ik heb kunnen vinden in de literatuur is overmatige inname van phytoestrogen, een zwakke variant van het vrouwelijk hormoon, wat onder andere zit in soja producten. Indien er volgens jou twijfel over is stel ik toch voor dat je bij je huisarts langsgaat voor een verwijzing naar de kinderarts.

Met vriendelijke groet,

Erik
 

Terug

Anoniem reageren

Of inloggen

Reactie:
Naam:
Dit is een 'Captcha', typ deze tekens over in het veld hiernaast refresh
 
Naam: 
Pass:
 

In The Spotlight

Kinderkamer inrichtings tips serie

Kinderkamer interieurtipsIn deze serie interieurtips, geschreven door Renate Zoutberg, kun je allerlei inspiratie en ideeën opdoen voor het inrichten van de babykamer en kinderkamer. Van het moodboard en ruwe schetsen tot de verlichting. Lees verder >>

Volg Kidzlifestyle op Twitter

 

Volg ons nu ook op Twitter om op de hoogte te blijven van onze laatste updates.

Twitter.com/Kidzlifestyle

De Kidzlifestyle Shop

Bezoek ook eens onze Kidzlifestyle Shop. Daar tref je unieke, onderscheidende producten op het gebied van kinderkamers, kindermode, kinder-verzorging, en nog veel meer. Hieronder tref je een kleine greep uit ons assortiment:

  WallFrame 21: met magneetverf en de magnetische panelen van wallframe 21 tover je de wand van jouw kinderkamer om tot een speelmuur.
FuntoSee Wallstickers: zonder verven of behangen een kinderkamer decoreren? Het kan met de gigantische wandstickers van FuntoSee. In 4 thema's.
Kartonnen speelkasteel van villa carton: kidz kunnen hiermee hun creativiteit botvieren, hun fantasie de vrije loop laten en een veilige plek creeren.
Kindermeubels van Jet4Kids: vrolijke kleurrijke kindermeubels die je zonder lijm, schroeven of spijkers zo in elkaar zet en kunt personaliseren.

Advertentie