KidzLifestyle

Magazine

Shop

Services

Leden

Naam: 
Pass:
 

Zwanger en zo

Aukje van Ginneken over haar boek ‘Baby!': 'n interview

15 May 2007, door Renée Vervoorn

Aukje - foto: Ron TetterooAukje van Ginneken schreef tijdens & over haar zwangerschap het boek Baby!, een absolute aanrader voor elke zwangere (en dus nieuwsgierige) vrouw. Kidzlifestyle laat haar aan het woord over haar boek, haar relatie en natuurlijk.. haar baby!

[beeld: Ron Tetteroo]

Aukje. Ze is die prachtige vrouw die jaren geleden bekend werd als soapactrice in GTST, ‘hotter dan hot’ was en onlangs nog schitterde in het succesvolle tv-programma ‘Dancing with the Stars’, waar ze werkelijk de sterren van de hemel danste.

Eind 2006 moeder werd Aukje moeder van Fedde.
Vooral dat laatste is voor Kidzlifestyle van belang, want over de 9 maanden van voorbereiding naar het moederschap, schreef Aukje het boek Baby!

BabyBaby! is een heerlijk boek om te lezen en door te bladeren (op zoek naar al die prachtige foto’s) als je zelf in verwachting bent. Een super cadeau dus, voor een zwangere vriendin/kennis/zus of collega.
Aukje vertelt –geheel in eigen stijl- over haar ervaringen, haar emoties én geeft tips. Kidzlifestyle had de eer Aukje aan de tand te voelen over Baby!, haar zwangerschap & het moederschap.

KLS: Van soapactrice tot moeder, met een tussenstop als naakte schone in de Playboy, dát is een behoorlijke ommezwaai. Sterker nog, het lijkt me een rollercoaster in de positieve zin van het woord. Hoe heb jij dat ervaren.
Aukje: Ik heb de kans gekregen om te spelen in de best bekeken soap van Nederland en dat heb ik bijna 5 jaar met veel plezier gedaan. De playboy vind ik een mooi blad en een eer om in te staan. Even wat anders dan het rebelse meisje; Charlie. Mama worden was een grote wens van mij en samen met Sander heb ik nu een prachtige zoon. Kortom, ik heb een leuk en gevarieerd leven!

KLS: Het boek Baby! is een tamelijk persoonlijk document, vond je het niet héél eng om de wereld zo met je mee te laten leven?
Aukje: Ik ben iemand die graag ervaringen deelt en heb niets te verbergen. Bijna alle moeders praten graag over hun ervaringen en willen graag weten “hoe gaat dat bij jou?.... “Ik  vind 't ook te gek om een boekje voor later te hebben dat ik vol trots aan Fedde kan laten zien!

KLS: In Baby! beschrijf je dat veel mensen om je heen verbaasd waren dat je zwanger was. Was het wel gepland, ben je niet te jong? Voor jou klopte het. Kun je beschrijven waarom het voor jou het juiste moment was?
Aukje: Sander en ik kende elkaar al van vroeger. Hij is een heel nuchter en stabiel persoon. Buiten dat we heel erg verliefd waren/zijn kunnen we heel goed praten en zijn heel eerlijk tegen elkaar. Ik denk dat we elkaar misschien wel in 1.5 jaar beter kennen dan sommige stellen na 40 jaar huwelijk. Alles is bespreekbaar en klopt gewoon. Twee maatjes en geliefden die samen het geluk hebben om een gezond kindje op de wereld te zetten...iets mooiers bestaat toch niet?

KLS: Je zus, Marieke, en jij waren tegelijkertijd in verwachting. Wát een bijzondere ervaring. Wat heeft deze gedeelde ervaring met jullie als zussen gedaan?
Aukje: Heel veel! Buiten dat we al een hele sterke band hadden, is samen moeder worden natuurlijk wel super speciaal. We bellen en zien elkaar nu nog vaker.

KLS: Je moeder had twee zwangere dochters, hoe was die periode voor háár?
Aukje: Mijn moeder kon haar geluk niet op en vertelde dat het voor haar wel heel raar is: haar kindjes krijgen een kindje! dat is volgens mij ook vreemd. verder is ze een top-oma!!!

KLS: Je beschrijft – en ik snap je gevoel helemaal- zwanger zijn is enerzijds zo normaal (vrouwen dragen en baren nu eenmaal kinderen), anderzijds voelt het voor de zwangere zelf en haar directe omgeving als iets heel bijzonders. Op welke momenten was je je erg bewust van deze realiteit?
Aukje: We waren superblij dat ik in verwachting was. Vrienden van mij hebben er 3 jaar over gedaan...het is dus allemaal niet zo vanzelfsprekend. Ik heb me elke dag van de zwangerschap gerealiseerd dat 't iets heel bijzonders is.

KLS: Vrouwen die nu zwanger zijn kunnen zich heerlijk vergapen aan jouw boek Baby!, bordenvol tips en persoonlijke ervaringen. Maar waaraan vergaapte jij je in die 9 maanden?
Aukje: Van alles! Het afstruinen van babywinkels, babyboeken...en eten! haha! 's nachts zin in een boterham met pindakaas...als ik ergens zin in had dan moest er dat ook METEEN zijn!

KLS: Hoe voelde je je in de eerste maanden? Aukje: De eerste 3 maanden ben ik alleen maar misselijk geweest! vreselijk! Ik kon alleen maar melk drinken en op een gegeven moment ook crackers en droog brood eten. Na 14 weken was het ineens voorbij!

KLS: Hoe kijk je achteraf terug op je zwangerschap?
Aukje: Tussen maand 4 en 8 vond ik 't leukste! Nergens last van en een mooie vooruitstaande buik! Daarvoor was ik ziek en op 't laatst werd 't zwaar en had ik last van mijn bekken.

KLS: Wat vond je het mooist aan zwanger zijn en wat het minst leuke?
Aukje: Het mooiste; mijn kindje voelen en het fantaseren over hem. Het minste; het ziek zijn en de bevalling!

KLS: Hoe is je bevalling verlopen?
Aukje: Tja... over de bevalling gesproken: Vreselijk! Ik ben in 3 uur bevallen, dus dat is wel een geluk! Maar de weeënstorm die ik had is met geen pen te beschrijven! Ik ben er nu 4 maanden later nog ondersteboven van, maar kan het nu wel beetje bij beetje loslaten.

KLS: Wat was je eerste gedachte toen je Fedde (mooie naam by the way) voor het eerst zag?
Aukje: Ik zei: ‘Wat is ie lelijk!’ haha! Hij was een verfrommeld klein hoopje mens..(net als ik trouwens)…Hij zal van mij ook wel geschrokken zijn!

KLS:Hoe ervaar je je rol als moeder, komt het natuurlijk voor je, of moest je er langzaam ingroeien?
Aukje: Zoals niet alle moeders was ik meteen moeder! Ik zat op een roze wolk; ik was ook ineens over beschermend; niemand mocht de eerst dag Fedde vasthouden. Hij moest bij mij blijven. Dag en nacht heeft ie tegen me aangelegen. Wiegje? Wat is dat?! haha! Nu kan ik dat wel hoor!

KLS: Je bent een jonge moeder & de wereld ligt aan je voeten. Hoe wil je vanaf nu je leven inrichten?
Aukje: Als een trotse goede moeder, maar ik voel me niet belemmert in alles wat ik nog wil doen.

KLS: Zie je jezelf op korte termijn weer gaan werken en zo ja, hoe ga je dan plannen?/ Aukje: Ja zeker! Ik heb bijvoorbeeld van de week een commercial ingesproken. Mijn moeder of schoonmoeder kan meestal oppassen, dus dat is superfijn!

KLS: Ben je momenteel –naast het zorgen voor Fedde- aan het werk en zo ja, wat doe je?
Aukje: Tekenfilms, commercials inspreken, sinds kort dansen en spelen (acteren)wil ik ook weer gaan doen.

KLS: Hoe is het voor jou en Sander  om nu de aandacht voor elkaar te delen met Fedde, doen jullie af en toe leuke dingen sámen?
Aukje: Sinds kort doen we weer leuke dingen zoals uit eten gaan en samen de kroeg in gaan. Je vergeet inderdaad elkaar wel eens als er een kleintje is. Zodra het gezin "gewend" is aan de veranderingen kun je dat weer opbouwen.

KLS: Je hebt een hondje “Beer’, hoe was het voor haar om concurrentie te hebben van een baby’tje?
Aukje: Beertje wil overal bij betrokken worden, maar is superlief! Ze zal Fedde nooit iets doen, maar het blijft een hondje, dus ik ben er altijd bij.

KLS: Wat heeft het moederschap met je gedaan als mens? Aukje: Het heeft me verantwoordelijkheidsgevoel gegeven, ik denk meer na over de dingen die ik doe. En, ik wist niet dat ik zoveel liefde in mijn lijf had!

KLS: Baby! het is jouw boek, waarin je laat zien hoe leuk en spannend, maar ook hoe eng en ongemakkelijk het is om als jonge vrouw een kindje te krijgen. Wat maakt dit boek voor jou uniek en wat maakt het uniek voor een ieder die het koopt?
Aukje: Ik laat zien dat je best onzeker mag zijn en dat er geen gekke vragen bestaan. Zwanger zijn is LEUK! maar soms iets minder...

Dank je wel!

Terug

Reacties (1)

nancy, 10 August 2009, 20:23:41 reageer

waar kan ik het boek bestellen?
gr Nancy

Anoniem reageren

Of inloggen

Reactie:
Naam:
Dit is een 'Captcha', typ deze tekens over in het veld hiernaast refresh
 
Naam: 
Pass:
 

In The Spotlight

Kinderkamer inrichtings tips serie

Kinderkamer interieurtipsIn deze serie interieurtips, geschreven door Renate Zoutberg, kun je allerlei inspiratie en ideeën opdoen voor het inrichten van de babykamer en kinderkamer. Van het moodboard en ruwe schetsen tot de verlichting. Lees verder >>

Volg Kidzlifestyle op Twitter

 

Volg ons nu ook op Twitter om op de hoogte te blijven van onze laatste updates.

Twitter.com/Kidzlifestyle

De Kidzlifestyle Shop

Bezoek ook eens onze Kidzlifestyle Shop. Daar tref je unieke, onderscheidende producten op het gebied van kinderkamers, kindermode, kinder-verzorging, en nog veel meer. Hieronder tref je een kleine greep uit ons assortiment:

  WallFrame 21: met magneetverf en de magnetische panelen van wallframe 21 tover je de wand van jouw kinderkamer om tot een speelmuur.
FuntoSee Wallstickers: zonder verven of behangen een kinderkamer decoreren? Het kan met de gigantische wandstickers van FuntoSee. In 4 thema's.
Kartonnen speelkasteel van villa carton: kidz kunnen hiermee hun creativiteit botvieren, hun fantasie de vrije loop laten en een veilige plek creeren.
Kindermeubels van Jet4Kids: vrolijke kleurrijke kindermeubels die je zonder lijm, schroeven of spijkers zo in elkaar zet en kunt personaliseren.

Advertentie